26 Mayıs 2013 Pazar

Tatilde Okumak İçin Çocuk Kitapları

Bir dönemi daha geride bıraktık okullar tatil olmak üzere çocuklar için eğlenceli kitaplar buldum şimdi onları size aktaracağım.



Çitlembik Yayınları çocuk kitapları serisine bir yenisini ekledi: Gökkuşağı. İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan kitap, 3-6 yaş arası çocuklara renkleri tanıtmayı amaçlıyor. Bir gökkuşağı gören küçük kız onu takip etmeye çalışıyor. Bu sırada gördüğü renklerin kendisine anımsattıklarını sayıyor. Günlük hayattan, çocukların kolay hatırlayacağı örneklerle, neşeli çizimler yardımıyla öğretiyor renkleri Gökkuşağı .


                                                                           



Yazar Gary Paulsen'ın ödülü kitabı Ormanda Tek Başına'nın devamı! Brian iki yıl önce elinde sadece küçük baltası olduğu halde,tek başına elli dört gün boyunca vahşi doğada kalmıştı.Şimdi hükümetin resmi görevlileri aynı şeyi yine yapmasını,hayatta kalmasını sağlayan teknikleri astronotlar,pilotlar ve askerler de öğrenebilsin diye vahşi doğaya dönmesini istiyordu. Bu defa psikolog Derek Holtzer de bu süreci gözlememek üzere yanında olacaktı.Ancak ormana varmalarından kısa bir süre sonra çıkan azgın bir fırtınada üstüne yıldırım düşen Derek komaya girdi.Üstelik bu esnada telsizleri de yandı ve çalışmaz hale geldi.Brian,Derek'ın eğer hemen doktora ulaştırılamazsa kısa bir süre içerisinde susuzluktan öleceğini biliyordu.Tek umudu bir sal yayıp Derek'ı insanların bulunabilceğini düşündüğü bir yere taşımaktı. Brian ikinci kez vahşi hayatın ortasında hayatta kalmayı başarabilecek,dahası başka bir insanın hayatını kurtarabilecek miydi?


                                                                    




Her çocuğun severek okuyacağı, her anne-babanın ilgisini çekecek gerçek bir yaşam öyküsü…
Belki de çocuklarımızın istediği şey, sorunlarına illa bir çözüm bulmamız değil, sadece oturup onları dinlememizdir… Çocuğunuz bu kitabı elinize tutuşturuyorsa, size anlatmak istediği bir şeyler var demektir. Irmak, çocukluk yıllarını neşe içinde geçirenlerden değil. Çünkü onunkisi sıradan bir çocukluk değil. Annesiyle babasının ayrılması ve her ikisinin de yeniden evlenmiş olması yetmezmiş gibi, cezaevindeki baba hasretiyle de yaşamak zorunda kalıyor. Annesi, ikinci babası ve kardeşiyle paylaştığı hayat baba özleminin gölgesinde yaşandığından birşeyler hep eksik kalıyor. Irmak tüm yaşadıklarını tek dostu olarak gördüğü güncesi 'Berfin Ceren'le paylaşıyor. Bu duygular Irmak’a ait olsa da bu kitapta yaşananlar, benzer duyguları yaşayan her çocuğa ayna tutuyor.

                                                                         



Her gece yatmadan önce annesi kıza sorar, “Bu gece rüyanda ne görmek istiyorsun, küçüğüm?” diye. Küçük kız da anlatır: “Kuzey Kutbu'nu, rengarenk atları, uzayı...” Biz de her gece küçük kızla birlikte, onun rüyalarına doğru bir yolculuğa çıkarız...


                                                                 



Lodos da babası gibi cesur bir kaptan olmak istiyor, ama babasına göre önce büyümesi gerek!
Lodos, bir gece "Ben yeterince büyüdüm" deyip ve gizlice babasının kayığına atlıyor ve denize açılıyor. Yolculuğu ise beklediğinin tam tersi gibi geçiyor. Daha ertesi gün kendisini bir canavarın fenerini kendi tükürüğüyle parlatırken buluyor. "Kaptan değilim ben; köleyim," diye ağlıyor.
Lodos'un kendisini bu durumdan nasıl kurtardığını, Çikiriki ve Barnabas'ın ona nasıl yardım ettiğini heyecanla okuyacaksınız.


18 Mayıs 2013 Cumartesi

Animasyon Gösterim

Şekiller konumuz animasyonda prezi de yayınladığım oyunla ilgili eğlenceli bir diyalog oluşturdum merak ediyorsanız haydi izleyelim:))

16 Mayıs 2013 Perşembe

Geometrik Oyunumuz (Prezi)

Merhaba arkadaşlar matematik kavramını ve şekilleri çocuklarda daha kalıcı ve eylenceli bir şekilde sunmak için bir oyun tasarladım ve bu uygulamamda çocuklar şekilleri oyun yoluyla öğreniyorlar ve etkin bir öğrenme sağlanıyor oyunumuz geometrik şekillerden örüntü oluşturma şekillerin ismini bilmek uygulamada çocuklar daha önce mukavva kağıdından ve renkli fon kağıtlarından çocukların üstüne basababileceği büyükllükte kesilir renkli fon kağıtları mukavvaya yapıştırılır daha sonra bu şekiller çember oluşturalacak şekilde dizilir ve çocuklar üzerine alınır örneğin çocuklardan biri sen şimdi kare oldun diğer çocuk için sen şimdi daire oldun bir diğer çocuk için sen şimdi üçken oldu denildikten sonra öğretmen yönerge verir şimdi kareler yer değiştirsin şimdi üçkenler iki defa zıplasın gibi oyun döner daha sonra keçeden hazırlanmış tablomuzu geçiyoruz tablo üzerinde şekillerden örüntü oluşturuyoruz,eksik tamamlıyoruz,büyükten küçüğe sıralama yapıyoruz,farklı olanı gösteriyoruz,şekillerin gündelik yaşamda neye benzediklerini söylüyoruz şimdi bu etkinliğimizi izlemek istiyorsanız lütfen tıklayınız

12 Mayıs 2013 Pazar

Hayallerinizi Sınırlamayın












Anaokullarında materyal geliştirmek çocukların hayal dünyasını önemli katkılar sağlar çocuğun bu sayede yaratıcılığının geliştirmek,el becerilerinin gelişmesini sağlamak,büyük ve küçük kas gelişimini desteklemek,duygusal sosyal yönden rahatlamasını sağlamak adına önemli bir yere sahiptir..Materyalleri nasıl geliştirebiliriz e gelirsek arkadaşlar bunlar günlük yaşamda kullandığımız artık maddeler olabilir kırtasiye nalbur tuafiye de kolayca temin edilebilir örneğin: iplik plastik kaplar simler renkli fon kağıtları kartonlar kurdeleler keçe ile orjinal ürünler çıkabiliyor haydi denemeye:))



9 Mayıs 2013 Perşembe

0-6 Yaş Zeka Gelişimi

 
Araştırmalar zekânın %88 i 0-6 yaş aralığında geliştiği söylüyor bu durumda çocuk sürekli keşif halinde, sürekli öğrenme halinde. Üç yaşına kadar bir çocuğun beyni bir yetişkinden 2,5 kat fazla çalışır. 6 yaşına kadar bir profesörden 2 kat hızlıdır. . Yani 0-6 yaş sadece fiziksel gelişimin değil sosyal, zihinsel ve ruhsal gelişimin de en hızlı gerçekleştiği dönemdir.Bu dönemde anne babaların çok dikkatli olması gerekiyor çocuğun ruhsal ve zeka gelişimi için ne yapabilirim? Bu dönemde çocuklar oyun oynayarak öğreniyor çevreyi algıyı iletişimi bu şekilde öğreniyor.Oyuncaklar yaşlarına ve cinsiyetlerine uygun olmalıdır.Onlara kitap okuyun yaşlarına uygun olsun..

Çocuklar İçin Diş Sağlığı

Çocuğunuza erken yaşta diş fırçalamasını öğretin.Örneğin ona git dişini fırçala şeklinde değil bizzat sizde onunla birlikte dişlerinizi fırçalayın. 6 ayda bir diş muayenesine götürün çürük varsa mutlaka alınmalı aksı taktirde diğerleride çürüyebilir seçilen macun da önemli aşırı derecede naneli mentolli diş macunları kullanılırsa bu alışkanlık işkence haline dönüşebilir sevimli bir diş fırçası alıp çocuğun dikkatini çekecek ve tatlı kokulu macunları tercih ederseniz işiniz daha kolaylaşacaktır.

Eğitici Drama Nedir?



DRAMA OYUNUMUZ:Havası Sönen Balon
UYGULAMA:Çocuklara el ele tutuşmaları için yönergeler verilir ve çember oluşturulur hadi şimdi bir ara gelelim deyip çocuklar büzüşür ve öğretmen her bi adımını geriye attığında fuff die ses çıkartır bolan şiser ve halka gittikçe gerilir sonunda eller birbirinden ayrılır ve balon patlar.

ÇOCUKLARA KATKISI:

a. Çocukta yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmesi, 
b. Zihinsel kapasiteyi geliştirmesi, 
c. Kendilik kavramının Gelişmesinde katkı, 
d. Bağımsız düşünme ve karar verme, 
e. Duyguların farkına varılması ve ifade edilmesi, 
f. İletişim becerilerine olumlu katkı, 
g. Sosyal farkındalığın artması ve problem çözme yeteneğinin gelişmesi, 
h. Demokrasi eğitimine destek, 
i. Grup içi süreçlere olumlu katkılar (arkadaşlık), 
j. Öğretmenle çocuklar arasında olumlu ilişkilere katkı, 
k. Genel öğrenci performansına olumlu etki.


Okul Öncesi Dönemde Beslenme Sorunları


Okul öncesi çocukların günlük ortalama 2 su bardağı süt veya yoğurt;bir yumurta, bir dilim peynir;iki köfte kadar et,tavuk,balık veya kurubaklagil; en az iki –üç porsiyon meyve ; bir porsiyon sebze; bir yemek kaşığı da pekmez veya bal tüketmeleri gerekmektedir.Çocuk yemek yemek istemiyorsa zorlanmamalıdır,mümkün olduğu sürece her yemeği tatmalıdır yemekler çocuğun dikkatini çekicek şekilde hazırlanmalıdır lezzetli olmasına dikkat edilmelidir.Ara öğünler börek,kurabiye,bir meyve tabağı olabilir..Sırf çocuk birşeyler yesin die çikolata,bisküvi poğaça simit vermek yanlıştır..

Hikaye Kartları











Merhaba arkadaşlar ben lise döneminde ceylan yavrusu ile hikaye örneği oluşturmuştum sizlerde hikaye kartları ile istediğiniz hikayeyi oluşturabilirsiniz.
malzemeler:Mukavva kağıdı,guaj boya
Böyle bir hikaye anlatımı çocukların çok ilgisini çeker ben bunu pratikte gördüm öyküyü kartonun arkasına yazıyorsunuz  çocuklar  u şeklinde oturuyor herkesin görmesini sağlamak için.
 Hikâye kartlarındaki resimler çocukların
görebileceği büyüklükte olmalıdır. Kartların anlatım anında sağa sola eğilip bükülmemesi
için kartonlarla sertleştirilmesi gerekir. Kartlara çizilen resimler boyalarla renklendirilmeli,
resimlerin hikâyede geçen olayı ve karakterleri iyi bir şekilde yansıtmasına dikkat
edilmelidir. Eski ve kullanılmayan gazete, dergi ve broşürlerden kesilen resimler bir araya
getirilerek hikâye kartı hazırlanabilir.
Çocuklar, kartları görebilecekleri şekilde oturtulmalı, kartlar sırasıyla çocukların göz
hizalarına uygun şekilde gösterilerek hikâye anlatılmalıdır. Her kart için, çocuğun yeterince
görebileceği kadar bir süre ayrılmalıdır. Öğretmen anlatacağı hikâyeyi çok iyi bilmelidir.
Öğretmen hikâyeyi anlattıktan sonra kartları çocuklara vererek onların kendi öykülerini
yaratmalarına fırsat vermelidir.
Öğretmen hikâye kartlarının arkasına numara vererek, kartları numara sırasına göre
sıralamalı. Hikâye metni kartların arkasına ya da bir dosya kâğıdına yazılıp kartlarla birlikte
zarflara konularak saklanması uygun olur.

Oyuncaklar Yaratıcılığı Arttırıyor


Yaratıcılık, üzeri küllenmiş olsa bile yeniden kazanılabilir. Bunun için yaşam deneyimleri ve özel programlar gerekir. Yaratıcılığın desteklenmesinde motivasyon önemlidir, her birey yaratıcılık şansına sahip olduğunu asla unutmamalıdır. Her çocuğun yaratıcılığı kendine özel şartlar içinde değerlendirilmelidir.0-6 yaş grubunda oynanan oyunlar son derece önemlidir bunun için çocukla iyi bir iletişim kurulmalıdır.
Örneğin:Kum ile oynanan oyunlar yaratıcılığı iyi besler,çocuğa sunulan oyuncalar yaş ve gelişim seviyesine uygun olmalıdır.

-Satranç
-Drama

                Kullanılan araç gereçler temiz ve sağlam olmalıdır çocuğa zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir..



Çocuk Ve Tiyatro

0-6 yaş çocukları en önemli özelliği bir oyunu seyretmek yerine kendileri oynamak isterler.Oyuncular çocuklara duygusal yönden değil sevgi ile yaklaşmalıdır.Oyunda kullanılacak elbiseler sade ve şık olmalıdır aynı zamanda ilgi çekici olmalı karmaşıklıktan uzak durulmalıdır.bu yaşlarda çocukların kendi hayal dünyasını da kullanmasına imkan sağlanmalı çocuk kendini oyunun içinde hissetmelidir.


5 Mayıs 2013 Pazar

Kitap Okumanın Çocuk Gelişimine Etkileri


Okumak ve okuma alışkanlığı kazanmak insan yaşamında önemli etkinliklerden biridir.Bu sadece bireysel değil sosyolojik gelişim açısından da son derece önemlidir. Bu alışkanlığı kazanmak için biz yetişkinlerin çaba göstermesi lazım ve bunun önemini kavrayarak çocukların yaşantılarına kitabında yer almasını sağlamalıyız. Eğitimciler ve ailelere büyük sorumluluklar düşüyor..0-3 yaş arasında zihinsel gelişimin neredeyse %80 oranında tamamlandığını biliyoruz.Çocuklar ne kadar kaliteli bir uyaran ile uyarılırsa kurulan bağlar o kadar korunur ve kullanılır.Anlatılan hikayeler oynanan oyunlar dikkatli seçilmelidir..renkli, büyük resimli canlı karakterler az yazılı kitaplar çocuklar için iyi bir uyarıcı ve gelişim aracıdır.Bu yüzden çocuğun kitapla ilişkisi erken başlamalıdır çocuk pek çok bilgiyi kitaptan öğrenir öğrendikleri ile çevresi arasında ilişki kurar. Kitaplar çocuğun gelişim seviyesine uygun olmalıdır özenle seçilmelidir..Gelişim alanlarını etkisini şöyle sıralayabiliriz;

  • Çocuk bu sebep ile analiz ve sentez yapar
  • Çevresini gözlemler
  • Hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir
  • Dinleme becerisi kazanır
  • Neden sonuç ilişkisi kurar
  • Dil gelişimi hızlanır konuşma becerisi gelişir
  • Zihinsel gelişim desteklenir
  • Duygusal ve sosyal bakımdan gelişimi desteklenir
  • Kavramları ayırt etmeyi öğrenir güzel-çirkin vs.